jtf-logo
Danspar

Sidan uppdaterad
6 september 2018

facebook

Vi finns naturligtvis på Facebook

Om oss

Föreningen bildades 1965 under namnet Turinge folkdanslag och fram till hösten 1968 höll vi till i Nykvarn. Den 26 september 1968 hade vi vår första danskväll i Rönneberga Bygdegård i Järna – där vi fortfarande dansar. Då bytte vi även namn till Järna-Turinge folkdansgille.
1970 startade föreningens barn- och ungdomsverksamhet och senare även s k ”Våga Stuffa”-kurser. Just nu har vi ingen barn och ungdomsgrupp.

1970 började vi få kontakter med dansare utanför Sveriges gränser.
Vår första resa gick till Sibbo Folkdansare i Finland och 1977 träffade vi Folkedanslaget Sölja i Hamar i Norge. Tillsammans med de norska vännerna gjorde vi en resa till Skottland 1981.
Både 1988 och 1993 åkte vi till Tyskland och gästade Trachtengrupp Sittensen utanför Hamburg.
1987 deltog vi i folkdansfestivalen Gutalaiken på Gotland och vi har medverkat i Rättviksdansen vid ett flertal tillfällen.

Senaste resan, 2008, gick till Warszava, tillsammans med Tälje folkdansgille och Slagsta dansgille. Där deltog vi i Warsfolk, en stor dansfestival.

En annorlunda och spännande utmaning har vi haft, när vi samarbetat med olika kyrkokörer i dansmässan ”Träd in i dansen”

Förutom dansen har vi under åren provat på olika typer av hantverk, tex flätat spånkorgar och ddekorerat dem med äggoljetempera och tillverkat band och snoddar. Att utöka kunskapen om våra folkdräkter och dess ursprung och hur de olika plaggen använts är en ytterligare del av vår verksamhet.

Tyskland-87
St Eskils kyrka 2005

Till midsommar har vi alltid fullt upp, både med att klä midsommarstången och sedan ordna midsommarfesten för alla glada deltagare i Järna.
Då försöker vi också, efter bästa förmåga, att se till att inte våra gamla sånglekar glöms bort – vad vore midsommar utan ”Små grodorna”...

[Hem] [Om oss] [Jubileum] [Kalender] [Kontakt] [Resor] [Folkdans] [Folkmusik] [Länkar]